Τέχνη και Εκπαίδευση στην Κυκλοφοριακή Αγωγή





Η Αγωγή Υγείας στα σχολεία είναι μία κατεξοχήν διαθεματική δραστηριότητα, η οποία συμβάλλει στην αναβάθμιση της σχολικής ζωής και στη σύνδεση του σχολείου με την κοινωνική πραγματικότητα. Σκοπός της Αγωγής υγείας είναι η προάσπιση, η βελτίωση και η προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας και κοινωνικής ευεξίας των μαθητών αφενός  με την ανάπτυξη των κοινωνικών  δεξιοτήτων τους και της κριτικής τους σκέψης αφετέρου με την αναβάθμιση του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος τους.
Ένας από τους άξονες θεματικού περιεχομένου σύμφωνα με τα ΑΠΣ και ΔΕΠΠΣ του προγράμματος σπουδών αποτελεί η Κυκλοφοριακή Αγωγή-Ατυχήματα. Στόχοι της κυκλοφοριακής αγωγής αποτελεί:
·         Η οδική συμπεριφορά των μαθητών-πεζών
·         Κράνος και ζώνη ασφαλείας
·         Αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης αλκοόλ πριν και κατά την οδήγηση
·         Παιδιά στο αυτοκίνητο
·         Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές ως οδηγοί μοτοποδηλάτων, ως επιβάτες σχολικών λεοφορείων, αεροπλάνων, πλοίων και  άλλων μέσων
Έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία (Australia's Transport Accident Commission - TAC),
με τη συνεργασία της καλλιτέχνιδας Patricia Piccinini δημιούργησαν τον «Graham», ένα ανθρωποειδές, αλλόκοτο πρόπλασμα, ως εκπαιδευτικό εργαλείο/μέσο για την ευαισθητοποίηση εφήβων και ενηλίκων σε θέματα οδικής συμπεριφοράς και πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων. Η Patricia Piccinini για την έμπνευση, δημιουργία και ολοκλήρωση του γλυπτού συνεργάστηκε με επιζώντες από τροχαία ατυχήματα και με ειδικούς εμπειρογνώμονες για τη διερεύνηση των τροχαίων ατυχημάτων. Ο«Graham» αποτελεί ουσιαστικά το μόνο «ανθρωποειδές» σαν από ταινία τρόμου που θα μπορούσε να διασωθεί μετά από ένα τροχαίο ατύχημα, υποδηλώνοντας την ευαλωτότητα του ανθρώπινου σώματος κατά τη διάρκεια σφοδρής σύγκρουσης στο δρόμο. 

Πηγή: https://youtu.be/0r9u7Rn-nm0

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

CARL ROGERS: ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενσυναίσθηση- Ενεργητική ακρόαση